Huvitav fotoleid Abajalt

Alles hiljuti avaldasin postituse sellest, kuhu kaovad vanad fotod ning millised on mõned nende meieni jõudmise teed. Minu teadliku elu aastatest pole ükski veedetud sellise hirmu taustal nagu seda võisid tunda meie vanemad ja vanavanemad. Hirmu ees saada küüditatud, vangistatud või lausa tapetud oma mineviku, mõne lähedase mineviku või lihtsalt valede fotode pärast perealbumis.

On huvitav, et kuigi minu ema pere elas pidevas hirmus ema vanaisa mineviku pärast piirivalvurina, ei peljanud vanaema alles hoida fotosid oma mundris abikaasast. Usun, et need fotod oleksid olnud mingil ajal piisav põhjust repressioonideks. Ma ei oska seda vastuolu tänaseni kuidagi seletada.

Igasuguse kindlustunde puudumine pani inimesi teisele maailmasõjale järgnevatel kümnenditel sageli varjama kõike. Kui just ei otsustatud hävitamise kasuks, olid peidukohad hoolikalt valitud. Ja kuigi mõned peidukohad varjavad oma saladust tänase päevani, on teised oma sisu tänu õnnelikule juhusele avaldanud. Just nagu see kimp fotosid, mis oli peidetud Abaja külas oleva endise Udeva Ühispanga hoone teisele korrusele tapeedi vahele! Minu kätte sattusid need läbi leidja Ando kaudu, aitäh talle!

Enamikel leitud fotodel on keegi Oskar Timmer või Talvest, mõlemad nimed esinevad fotode taga, ning tema pere!? On teada niipalju, et alloleval fotol olev proua elas tõepoolest Abajal aga mehe kohta hetkel igasugused mälestused puuduvad, on ainult tekstid fotode tagakülgedel. Tundub, et varjati mitte ainult mehe vaid ka naise minevikku, mida võiksid kinnitada kaks vabariigiaegset fotot naiskodukaitsest. Ühel neist muuses ka Nava Luise, keda siinse ajaveebi lugeja peaks päris hästi teadma. Muus osas on lugejate abi teretulnud!

Sellel, ilmselt kolmekümnendatest pärit fotol on Oskar kas ise Mõisaküla politseijaoskonna praktikant või seisab ta koos praktikandiga.

Oskar Timmer (!?) Tartus.

Kõik viitab, et tegemist on olnud perefotoga, mis on mingil põhjusel katki rebitud.

Naiskodukaitse!? Mis piirkond? Teises reas vasakult neljas Nava Luise ehk Luise Leppik (np. Stokmann).

Nii olemasolevad kui ka ülejäänud fotod koos tagakülgedega laadisin üles oma PicasaWeb kontole. Kui leiate fotodel midagi või kedagi tuttavat, palun võtke minuga ühendust. Olen väga tänulik.

2 kommentaari to “Huvitav fotoleid Abajalt”

 1. Leane Morits Says:

  Tere!

  Mitte naiskaitseliit, vaid Naiskodukaitse. Ilmselt Koeru jaoskond. Kui pildi tagaküljel on mingeid nimesid, oleksin tänulik viite eest.

  Leane Morits
  Naiskodukaitse Tartu ringkonna instruktor

 2. marko Says:

  Aitäh kommentaari eest! Tegin parandused. Mul on paar fotot veel, saadan need mailiga. Antud fotol nimesid pole. Ilmselt on tegu Koeru naistega, sest Luise on sündinud Vaol. Abielus olles jäi tema kodu Jõgevamaale ja seetõttu kahtlustasin, et see kodukaitsjate rühm on kah sealt.

Leave a Reply