Musträstad

“Ikkagi läksite te ära liiga vara! Väljas on vaikne, soe ja ümbruskonna metsadest võib kuulda musträstaste laulu!” Umbes sellise tekstisõnumi tahtsin saata mind täna külastanud endistele töökaaslastele Sportlandist – Karineele, Helgile, Kristile ja Priidule. Kell oli siis kaheksa ja külalised olid selleks ajaks lahkunud tund tagasi.

Terve tänane päev möödus selle külastuse ettevalmistamise tähe all. Mitte et iseenesest väga palju või midagi kaelamurdvat teha oleks olnud vaid kogu vajamineva kraami linnast maale toimetamine on väga ajamahukas. Pane kokku, tassi autosse, tõsta sealt välja, paki lahti ja siis kõik uuesti samas järjekorras. Kõik seetõttu, et me kohapeal veel püsivalt ei ole. Aga tulemus on alati seda väärt. Valge linaga kaetud laud, traditsioonilised ahjukartulid ja -liha, soe tuba, mõnus seltskond.

Pärastlõunal tegime lühikese jalutuskäigu Vardjale. Ka see on midagi traditsioonilaadset neile, kes esmakordselt meile külla tulevad. Kuigi tee oli oodatust palju märjem ja mudasem, möödusid need 2000 meetrit Vardjale märkamatult. Kiirelt sinna, kiirelt tagasi – käidud! Selline keskpäevane matk sobib alati ajaliselt kõige paremini, samas on see aeg kus linnud ja loomad on peidus. Mulle ei meenugi, et oleksime peale sookurgede ja kiivitajate mõnd linnu- või loomaliiki näinud. Aga alles eile nägin Kördi taga metsaservas metskitse ja tänase õhtu linnulaul oli midagi täiesti erilist. Võib olla just sellega sai minu jaoks talve selgrood murtud.

Vadja teel

Hommikul külastas meid Poljakova Eve Rõhult ja tõi mulle kunagi Saar Karla õele Kutti Adele-Paulinele kuulunud talu majaraamatu. Talu nimi mulle kohe ei meenu aga tegemist on viimase majaga vasakut kätt Rõhult Preedi poole sõites. Nagu on näha mulle antud toimikus olevatelt fotodelt, on 1983-st aastast selle maja väljanägemist tundmatuseni muudetud. Kui mina olen oma majaga tegeldes püüdnud võimalikult tõetruult taastada vana, on seal seda üritatud muuta. Vahetatud aknad, vahetatud sissekäigu asukoht ja ilmselt veel detaile, mida kohe ei märkagi. Nojah, ajad on erinevad ja selles valguses vaadatuna on kõik ju mõistetav. Igatahes olin ma talle selle infokillu eest väga tänulik.

Leave a Reply