Autojuhid ettevaatust: Preedis saar keset teed

Selline pilt avanes täna õhtul Preedi mõisa tall-tõllakuuri taga teel. Vahuküla poolt tulijat ootab ees igatahes üllatus, sest murdunud puuharu pole võimalik enne näha kui see kümnekonna meetri kaugusel keset teed laiutab. Oleksin isegi peaaegu sellesse kutsuvalt rohelise “pehme” võraga rägastikku sisse sõitnud! Andsin omalt poolt teabe edasi vallavanemale, kes omakorda lubas koheselt teavitada Järva Teed, kelle vastutusala nimetatud teelõik on.

Ilmselt mõjus teelekukkunud saareharule fataalselt mõni tund tagasi ka Nahkanuial toimetanud äikesetorm. Päris tormi mõõtmeid see muidugi välja ei andnud aga küllap polnud sellele vanale puule enamat ka vaja.

Ütlen endiselt “kahju”! Kogu see omaaegne võimas hoonetekompleks on hävimas ja mahakukkunud saar otsekui rõhutab seda. Realistina mõistan, et asjad on nii nagu nad on aga miski ei keela mind lootmast, et mingi osa Preedi mõisast võiks veel kasutust leida. Veel on võimalus …

Praegu on ka paras koht meelde tuletada omal ajal Juhan Soometsa poolt visandatud Preedi vaateid. Ilmselt just selline nägi Preedi mõis välja enne kui olemasollu tulid praegu seal lagunevad kivist hooned. Visandite loomisel on inspiratsiooni saadud Preedi mõisa inventaariumi 1688.a. revisjoni materjalidest.

One Response to “Autojuhid ettevaatust: Preedis saar keset teed”

  1. Marje Says:

    Ah, selle pärast siis olidki telefonis sellised sõnad. :))))

Leave a Reply