Karud Haagi mäel

Aasta või paar tagasi helistas mulle tädi ja kirjeldas kohtumist vihase emakaruga teel Vahukülast Koeru. Otsisin seda postitust, mille ma omast arust avaldasin aga ei leidnud. Lühidalt öeldes kohtusid tädi ja täditütar ratastega Haagi mäelt alla Koeru poole liikudes ja vaikselt omavahel rääkides ootamatult pojaga emakaruga. Kontakt oli vahetu, tige karuema seisis neist vaid mõne meetri kaugusel ning urises ähvardavalt. Naised olid sõnatud ja ainus, mida tädi teha suutis, oli tõsta ratas instinktiivselt enda ja karu vahele. Kas see oleks ka aidanud, pole õnneks teada, sest karu otsustas lahkuda.

See kohtumine paelus mind eelkõige seepärast, et teletorni ümbruses on teede ja väljadega eraldatud suhteliselt väike metsatukk, kuhu loomal pääseda on küllaltki keeruline. Samuti on kahtlane sealt toidukraami leidmine (kui külanaised välja arvata). Seepärast kvalifitseerus see vahejuhtum minu jaoks õnneliku lõpuga kuid pigem juhusliku olemusega vahejuhtumiks. Kuni eilseni …

Lähenedes autoga teletornile mööda kitsast asfalteed, märkasime ootamatult teelt metsa pagevaid karupoegi. Neid oli kaks ning tegemist polnud tänavuste poegadega. Mulle jäi mulje nagu oleks emakaru ise metsa lipsanud hetk enne kui perekond meie vaatevälja jõudis aga võin ka eksida. Kahjuks käis kõik nii kiiresti, et me ei jõudnud seda olukorda jäädvustada mujale kui mällu.

Arusaadav, kevad on käes ja loomad on liikvel. Eile jälgisime Hinckusega pikalt pahaaimamatult meist mõnekümne meetri kaugusel einestavaid metskitsi. Aga endiselt on mulk küsimus, miks satud karu Haagi mäele ja mida ta seal teeb. Rahvast sealkandis jalgsi ülemäära ei liigu aga Koeru on ju kiviga visata. Kas tegemist on mingi harjumuspärase liikumisteega? Või on selles piirkonnas midagi karudele väga olulist? Informeerisin igaks juhuks ka Neili, et kui neil seal mõni hobune peaks puudu olema, siis teab, kust otsida ja keda süüdistada.

Aga olge siis ettevaatlikud ning ärge Haagi mäel kevadeti rattaga või jalgsi ülemäära julgelt liikuda. Üks kohtumine karuga on juhus, kahe puhul hakkad juba seoseid otsima. Tegin kaardi olukorrast parema ülevaate saamiseks. Orientiiriks siis vasakul servas paiknev vana surnuaed ja teletorn.

Karud Haagi mäel

One Response to “Karud Haagi mäel”

  1. marko Says:

    Tuleb välja, et (mõned jahi)mehed teadsid Koeru lähedal metsas talveund magavast karust ja tema poegadest. Nii et uudist pole. :)

Leave a Reply