AJALOOÕHTU: artikkel Järva Teatajas

Vahendan eile JT digiväljaandes avaldatud (tasulist) artiklit täna õhtul Koerus toimuvast metsavennateemalisest ajalooõhtust, mis on samas ka viimane meeldetuletus ürituse toimumisele. Olen pisut mures ruumi mahutavuse pärast, sest praegu kehtiva kokkuleppe järgi saame tagada istekohad kuni neljakümnele inimesele. Arvestades varasemaid ajalooõhtuid, polegi selle rekordi saavutamine nii võimatu. Aga elame-näeme. Ajalooõhtu toimub täna õhtul Koeru Kultuurimajas algusega kell 18:00 ja on tasuta. Nagu JT-s on öeldud, on inimeste huvi tõttu autori poolt ajalooõhtuks kõrvale pandud raamatute hulk kahanenud 15 eksemplarini. Tundub, et ainult kiiremad saavad!

Metsavendade elusaatused pakuvad endiselt huvi

Mittetulundusühing Nahkanuia korraldab küüditamise aastapäeva puhul ajalooõhtu, kus kõneldakse Koeru kandi metsavendadest.

Ajalooõhtul on müügil ka raamat Koeru kandi metsavendade ja Musta Kapteni elust ja saatusest. Sarjast «Metsavenna-eri» ilmunud raamatu «Kuni surm teid lahutab» autor on peitunud varjunime Martin S. Kull taha. Vaid paar kuud müügil olnud raamatus on juttu Järvamaa kõige suuremast ja kartmatumast metsavendade relvastatud grupeeringust – Kaaruksi/Jakovitsi meestest. Raamatu toimetaja Valdek Kiiver ütles, et raamat käsitleb metsavendade elu, võitlusteed ja saatust. «Kasutatud on peamiselt riigiarhiivides leiduvaid materjale aga ka muid allikaid,» täpsustas ta. Traditsiooniliselt on sarja igas osas nimede register, selles raamatus on neid ligi 200.

Valdek Kiiver tunnistas, et tema jaoks on neid raamatuid toimetades olnud üllatav, kui suur on see inimeste ring, kes metsavendlusega seotud olid. «Kui peres oligi mõni inimene metsas, pidi ta ju kuskilt süüa saama. See on uskumatu, kui paljusid inimesi tegelikult see repressiivne masinavärk puudutas,» kirjeldas ta. Ta tõi näiteks agendiks hakkamise. «Olen näinud neid nimekirju. Ega vabatahtlikult hakanud keegi nuhiks. Ikka sunniti, ähvardati,» sõnas ta.

Raamatute toimetaja Valdek Kiiver toob esile kolm suuremat metsavendluse lainet Eestis. Esimene neist oli 1941. aastal, teine II maailmasõja ajal punaarmee naastes ja kolmas sai alguse pärast märtsiküüditamist 1949. aastal.

Ta tunnistas, et raamat on osutunud menukaks, mistõttu on Koerus müüa vaid 15 poehinnast kolmandiku võrra soodsamat eksemplari. Küll aga on võimalik osta paari päeva eest trükikojast autoriteni jõudnud sama sarja järgmist raamatut «Hundijaht». Selles osas hargneb Jõgeva elektrivõrgu direktori metsavennaks saamise lugu. «Temast sai metsavend 1951. aastal pärast seda, kui jaamas oli tekkinud eri põhjusel hiigelsuur puudujääk. Metsas elas ta koos kahe neiuga,» kergitas Kiiver saladuseloori.

Koeru kultuurimajas 25. märtsil kell 18 algaval tasuta ajalooõhtul kõneleb teemast lähemalt raamatute autor Martin S Kull.

Ajalooõhtu Koeru kandi metsavendadest toimub 25.03.2014 algusega kell 18:00

Leave a Reply