Vahuküla talud: Jõudsi ja Oru

Lubasin täna Renele, et tema heameeleks panen ajaveebi üles pildi Vahuküla servas paiknevast Oru talust. Miks ma seda lubasin, ei suuda ma enam meenutada. Aga lubadus vajab täitmist! Tegelikult on mul isegi kaks Oru nime kandvat fotot, mis mul õnnestus hankida Preedi mehe Priit Paju käest, kelle fotoalbumis need oma aega ootasid.

Ma päris täpselt ei tea, kas Oru talu on ajalooliselt asunud Vahuküla all või mitte. Kui ma selles küsimuses eksin, palun parandage mind.

Järgmise foto tagaküljel ilutses tekst Oru mägi. Ma ei tea kus see mägi on aga nime sarnasuse järgi võiks ju eeldada, et see asub kusagil Oru talu lähedal.

Mõlemat foto võib suuremalt näha minu ajaveebis vanadpildid.net.

Paraja üllatuse valmistas aga hiljuti mulle Ants Leppoja, kelle kogust ilmus ootamatult välja üks fotoseeria, millel on kujutatud Jõudsi talu ja pisut ka selle elanikke. Või siis vastupidi. Jõudsi talu asub Vahuküla läbiva vana külatanuma ääres ning seal on pikemat aega elanud minu isaema poolsed esivanemad. Pildiallkirju vaata albumist otse! Saad sinna näiteks siit.

Kas ma olen lisaks veel paarile entusiastile ainuke, kes vanadest piltidest vaimustub? Vaevalt! Seepärast ma kutsungi kõiki Koeru inimesi, eelkõige selle ajaveebi lugejaid, otsima üles oma pildialbumid ning vastama sellele üleskutsele, millest on juttu siin.

6 kommentaari to “Vahuküla talud: Jõudsi ja Oru”

 1. Kalle Kroon Says:

  Mis siin ikka otsida? Ma Mooraga arutasin seda asja- Vahuküla jõgi tuleb enne oma looduslikku sängi tagasi juhtida!

 2. marko Says:

  Mis see Vahuküla jõgi siia puutub? :) Kas jõe vanasse sängi tagasi juhtimine aitab mul kuidagi kiiremini ja rohkem pilte saada?

 3. Kalle Kroon Says:

  Oh, valesse kohta läks…eks need mõtted liiguvad selles suunas nii pingsalt–tegelikult võib aidata talude asukohta määrata võib -olla, kui vanajõe sängi lähedust uurida, kuid see pole muidugi päris teemasse.

 4. Kalle Kroon Says:

  Aga Paides peaks elama Alli Marks, keda vast tunned, ta oli pikka aega kalapoe müüja – oli kunagi selline väärt asutus –

  tema on kindlasti sealt kandist pärit- kui nüüd segi ei lähe, kas Kapust või oligi Vahust.

  Tema võib küll veel täpseid andmeid vast anda.

 5. heiki Says:

  kas on võimalik kusagilt leida Wahu ja Preedi mõisate elanikkude nimekirju aastatel 1810-1820,ehk oskab keegi nõu anda.olen üks vahuküla stokkebyde ja valila rosenblattide järeltulija

 6. violetta Says:

  komistasin siia täiesti juhuslikult ja sain jahmatuse osaliseks. olen samuti valila rosenblattide järeltulija. sisestasin siia ka oma meiliaadressi, mille saab soovi korral ilmselt administraatorilt kätte.

Leave a Reply