vanadpildid.net

Üks Nahkanuia ajaveebi lugeja saatis mulle hetk tagasi suurepärase pildi Norra mõisast aastal 1967. Foto on minu arvates nii hea, et postitasin selle kohe oma teise ajaveebi VANADPILDID.NET, mille olemasolust on iga tõsine Koeru kihelkonna fänn tõenäoliselt juba teadlik. Ja kohe tekkis mul mõte, mida tahaksin siinkohal Koeru kandi rahvaga jagada!

Vanu pilte oma perekonna fotoalbumitest on minuga jaganud mitmed Koeru ja Koeruga seotud inimesed. Teiste hulgas võib nimetada näiteks vanade fotode kollektsinääri Rene Viljat’it, MTÜ Norra Allikad funktsionäri Sulev Ojamaad, Nipi Kõrsi perepoega Toivo Saar’t, Vardja veski peretütart Urve Naukast, Antti Ilometsa ja Rakke muuseumi, minu tädisid :) ning veel mitmeid teisi. Kuidas oleks kui kujundaks vanadpildid.net blogikeskkonnast tõelise Koerut tutvustava internetikeskkonna?? Ja teeks seda üheskoos!

Vaja pole selleks muud kui mind informeerida vanade piltide olemasolust! Mul on olemas sülearvuti ja portatiivne skänner, mille abil saab inimese nähes ja fotosid kahjustamata muuta need digitaalsel kujul kättesaadavaks. Järgneb avaldamine vanadpildid.net blogikeskkonnas koos pildi omaniku äramärkimisega, nii nagu see praegu juba toimub.

Huvi pakuvad igasugused pildid nii maailma raputanud II Maailmasõja järgsest aga eelkõige siiski eelsest perioodist. Inimestest ja hoonetest, kõigest. Hea oleks kui fotoga käiks kaasas ka mingi lühike lugu, et kes on pildil, millal tehtud jne. See ei ole ju raske? :)

See on siin üleskutse kõigile! Vaadake üle oma kodused pildialbumid ja andke mulle teada kui seal midagi “põnevat” (see mis on igav ja enesestmõistetav endale, ei pruugi olla seda teistele, seepärast tasub oma fotosid revideerides vabastada ennast eelarvamustest) leidub! Ja kui teate kedagi oma tuttavatest, kes seda ajaveebi siin ei loe aga kelle kodune fotokogu pakatab rariteetidest, andke kindlasti talle ka teada!

See üleskutse siin ei aegu! Olen põnevil ja tunneksin suurt rõõmu kui vanadpildid.net ajaveebist kujuneks suuremat sorti koostööprojekt, milles osalevad kõik koerukad!

Minu kontaktid: Marko Mänd, gsm +372 5516999, e-mail marko [at] hong.ee.

***

2 kommentaari to “vanadpildid.net”

 1. Ants Says:

  See on väga tore algatus. Samasugune idee on realiseeritud Eidapere raamatukogu poolt Eidapere virtuaalmuuseumina. Olen ka ise sinna mõned pildid saatnud. Vaata: http://raamatukogu.eidapere.ee/album/ . Seal on just palju fotosid inimestest ja püütud ona kõiki ka tuvastada.
  Ehk leian ka ise mõne pildi :)Ilusat suve jätku!

 2. marko Says:

  Väga meeldiv on saada oma ideele esimene positiivne vastukaja!

  Ma ei teadnud Eidapere rahva tegemistest midagi aga see on tõestuseks, et head ideed :) sünnivad kõikjal, kus on tahe midagi ära teha.

  Ja loomulikult peavad fotodel olema inimesed tuvastatud! Võimaluste piires muidugi. Ajaveeb on selles mõttes tänuväärne keskkond, et seda saab hallata praktiliselt rahaliste kuludeta ning kommentaaride kaudu saavad oma tähelepanekuid jagada kõik lugejad!

Leave a Reply