Eesti stonehenge

Palju on räägitud Lõuna-Inglismaal asuvast Stonehenge megaliitsest ehitisest. Kindlasti kõik teavad seda ja on elu jooksul jälginud kas telerist või mõnest muust meediumist vähemalt üht arutelu selle salapärase kiviringi tekkimise asjaolude kohta. Isegi kui see oleks lõpuni ja kõigile arusaadavalt lahti seletatud, paneks ikkagi imestama omaaegsete vahenditega kümneid tonne kaalunud kiviplokkide tõstmine või upitamine nende praegustele kohtadele.

Nahkanuial ringi tuiates imestan ma ikka ja jälle säilinud raudkivist vundamentide tegemise tehnika üle. Tohutu suured ja rasked kivid on seatud laitmatult sirgetesse müüridesse. Kuidas seda tehti? Oleksin tänulik kui leiaksin kusagilt materjale, mis aitavad mõista selle, minu arvates “Eesti stonehenge” nime väärse fenomeni tausta.

Kui naabrimees Kalju hakkas likvideerima oma majapidamise juures olnud vana lauda vundamenti, jäid osad kivid oma kohale, sest neid ei olnud lihtsalt võimalik lihtlabaselt tõsta! Ja selles polegi midagi imelikku, et inimene suurt kivi tõsta ei jõua, imelik on see kuidas need kivid oma kohale said. Mitte salapärane vaid selgitamist ja mõistmist vajav. Lisaks nende transport kohtadesse kus sellised kivid looduslikult puuduvad!

Päris Stonehenge moodustavad kivid on suuremad ja raskemad kui need, millest on valmistatud kodumaised kivivundamendid või lausa hooned. Kuid proovige neidki kive liigutada, mis veel raskem, neist (uuesti) midagi korrapärast üles ehitada. Keeruline, väga keeruline!

Tänapäeval keegi endale enam raudkividest maja ei ehita. Külmad ja paksud seinad pole vist väga ökonoomsed. Raudkividest vundamendidki on haruldased kui jätta välja need mil vanast ajast hooned peal. Blokist on lihtsam laduda. Samas seal kus neid on, on need reeglina väärtustatud. Kuigi mitte kõikjal. See Preedi mõisa abihoone aina laguneb, ilmselt ootab seda sama saatus mis teisi mõisa raudkividest laotud hooneid juba tabanud on. Selline on see meie Nokia, Eesti stonehenge! :)

Siin on mõned fotod vanadpildid.net vahendusel, mis annavad aimu sellest kust kive saadi, kuidas neid liigutati, lõhuti ja hiljem müüri paigaldati:

Raja talu põllul @vanadpildid.net

Kive korjamas ja lõhkumas @vanadpildid.net

Vundamendi ehitus @vanadpildid.net

Müüriladujad ©vanadpildid.net

Leave a Reply