Sihukesed lood

Möödunud nädala tööpäevade õhtupoolikutest kolm kulus mul Kördi ja Altsauna vahelisel alal teeäärte trimmerdamiseks. Need said tehtud suure kirjumise ja vandumise saatel, sest olin lasknud asjaoludel enda jaoks ebasoodsaks muutuda: parmud ja kihulased ei andnud armu, jämedate vartega malts kiskus pidevalt jõhvi puruks ja palavus mattis hinge. Aga tehtud sain ja olen tagantjärele uhke. Uhke eelkõige selle tõttu, et vaatamata vastava tehnika puudumisele ning suutmatusele seda hankida, sain asjaga hakkama ja pidasin nii kinni ka enda kui maaomaniku kohustusest hoolitseda kinnistul oleva tee eest. Tegelikult mõtlesin ma trimmerdamisest rääkima asudest hoopis muule.

Kümmekond päeva tagasi märkasin Kördi laudaesist niites maa sees kivi mille peal omakorda numbrit. Kangutasin kivi maa seest välja ja see nägi välja selline:

Kivi asukohast tulenevalt eeldan, et tegemist on Kördi lauda ehitusaasta ja -meistri nimega, vastavalt 1891 – M.Nurkel. Kui kellelgi on rohkem teavet sellise ehitusmeistri kohta, andke palun mulle teada. Olen ette tänulik!

Kuigi tegemist oli väärtusliku leiuga, mis heitis taaskord valgust killukesele Nahkanuia ajaloost, tabas mind mind mingil hetkel kivi vaadates meeleheide. Tundsin masendust, et see vähene väärtuslik, mis meile siia jääänud või jäetud on, tuleb koukida välja maa seest. Niigi on neid kive igal sammul …

Mõned päevad hiljem trimmerdasin taas Kördil, täpsemalt kunagise küüni lääneküljel. Kui ma tavaliselt keskendun trimmeri ja taimede vahel ühise keele leidmisele, siis seekord rändasid mu mõtted hoopis mujale. Ma olen juba ammu mõelnud ja ehk ka rääkinud, et Kördi võib olla Nahkanuia küla üks vanemaid talusid. Ja võib olla, et see niinimetatud “küün” oli omal ajal hoopis rehielamu, pikk ja teega risti, näoga lõunasse, päikese poole. Selleks andis taaskord alust arvata iga trimmerikaarega avanev paljas maapind, mis on olemasolevast vundamendist läänes ühtlaselt muust pinnast kõrgem ning väga kivine. Muidugi võib selgitusi olla teisigi aga kusagil pidid ju inimesed enne hilisemat hoonestust elama. Kui laut ehitatid 1891 ja elumaja ilmselt samal ajal, võis omaaegne elu pärineda vabalt sellest pikast hoonest. Oleks põnev leida selle kohta kinnitust!

Sihukesed lood siis …

4 kommentaari to “Sihukesed lood”

 1. Hillar Ümar Says:

  See kivi võib olla ka kuskilt kohale veetud, näiteks Vardja veski juurest, Rõhu mõisast, Preedi kandist, Norrast, Udevalt või mõne muu talu juurest. Igatahes väga hästi kujundatud, vigastamata ja inspireeriv leid. Hästi ei usu, et lauda (ilmselt palkehitis)ehitaja jäädvustas oma nime ajalukku nii reljeeefselt. Sa peaksid isikuarhiivist Nurkeli kohta järele uurima…

  “…sinililled ei peta,
  kuid päristõde on kivides”

  Leenu Siimisker

 2. marko Says:

  Ma arvan siiski, et kivi on pärit Kördi lauda vundamendist, mis on piisavalt võimas, et meistril olnuks huvi oma nimi sellesse jäädvustada. Kivi asukoht otse lagunenud müüri ees lisab minu arvamusele samuti kaalu.

  Aga muidugi ei saa ka teisi võimalusi lõpuni välistada.

 3. Kati Nurka Says:

  Tere! Väga-väga huvitav. Nimelt on Nurkelid minu otsesed esivanemad.

  Oleksin huvitatud sellest edasi vestlema.

  Tervitades
  Kati Nurka

 4. marko Says:

  Tere ja aitäh selle kommentaari eest! Saatsin oma vastuse ja mõned küsimused Sinu mailiaadressile.

Leave a Reply