Päev sansõlmes

Müttasin täna pool päeva oma sansõlme kallal. Laupäeva öösel vastu pühapäeva väljas möllanud 20 kraadine pakane lõi ühe torujupi puruks, mis tuli nüüd välja vahetada. Lisaks võtsin nõuks ühe hooga ära teha ka hüdrofori sees oleva kummikoti vahetuse, mis on juba pikka aega puru olnud.

Mul on tegelikult sansõlme paigutatud püsivalt puhur, mille ma vajadusel saan järgi lükata (NB! pirni lahenduseni pole veel jõudnud). Mäletan, et juurdlesin veel laupäeva õhtul selle üle, kas panna puhur tööle või mitte aga otsustasin siis loobuda. Arvasin, et piisab kui teen seda hommikul. Muidugi polnud mul aimugi nii käredast pakasest, sest ilmateadet ma ka ei vaadanud. Ja tulemus nagu ikka, omad vitsad peksavad.

Nüüd, tagantjärgi, kui torujupp on vahetatud, mõtlen, et küllap tegi külm liiga ka elektroonilisele pumba rõhuandurile. See võib olla põhjus, miks pump tööle lülitudes lööb torudesse 8 atmosfääri. Pump ise on reguleeritud lööma 2. Aga võib olla, et põhjus peitub hoopis valesti vahetatud ja ühendatud hüdroforis.

Selle viimasega oli üldse pisut jama. Sain kauplusest kotti ostes teada, et enne vee sisselaskmist peab hüdrofori lööma 1,5 atmosfääri. Aga millal seda teha? Kas siis kui hüdrofor on lahti ühendatud ja kott sees? Nii ma proovisin ka aga tundus, et mingit rõhku sinna ei teki. Kott polnud ju otsast õhukindlalt suletud. Panin ta siis oma kohale tagasi ja ühendasin torustikuga. Nüüd sain vajaliku rõhu sisse, ainult 150 lööki käsiautopumbaga poolküürakil asendis. Hea treening! Pumba ja rõhumõõdiku pidin muidugi küla pealt laenama.

Pärastlõunal helistasin siis Grundfos Pumps Eesti OÜ-sse ja katsusin uurida mis saab. Korra on rõhuandur juba vahetatud, kas uuesti? Pole ju võimalik, et pump lakkamatult vett lööb ja tarbimine on samal ajal null. Lubati tagasi helistada aga seda ei juhtunud. Hädalisena eeldasin, et tagasihelistamine toimub samal päeval aga küllap oldi hõivatud … 

Saaga jätkub homme, sest praegu pumba sees hoidmine tähendaks seda, et ühel hetkel on õhtal kas pump ise või hakkavad torud lekkima. Aga sellest tulenevalt ei tööta nõudepesumasin, pesumasin, tualett. 

5 kommentaari to “Päev sansõlmes”

 1. marko Says:

  See pilt, mille hetk tagasi potitusele lisasin, on tehtud möödunud pühapäeval so. 01. veebruar 2009. Juba seal võib näha, et süsteemis on 8 atmosfääri. Kas on ikkagi nii, et külm rõhuanduri ära rikkus? Rõhuandur on osaliselt näha manomeetri all.

 2. Juhan Says:

  kle regullida oskad rõhuandurit, enne kui terve kupatus õhku lendab, või misasja pumba pealt regullid? näita regullkarbi pilti.

 3. marko Says:

  Rõhuandur mõõdab süsteemis olevat rõhku ja edastab selle info pumbale. Pumba juhtpaneel võimaldab rõhku reguleerida 2-5 atmosfääri. Kui elektrooniline andur on rikkis, lööb pump pidevalt. Manomeeter on lihtsalt topeltkontroll.

  Tegelikult on see pump nii keeruline, et isegi hooldusmehed käivad ringi spets masinatega ning nuputavad pikalt enne kui lahenduse leiavad. Ja siis on see ka tavaliselt mingi osa väljavahetamine. :)

  Eks ma panen Sulle õhtul pildi. Veendud ise. Praegu on pump välja lülitatud.

 4. Juhan Says:

  Jopa-kolla küll, kuidas on üldse võimalik nii keerulist asja müüa kodukasutuseks, et pead hooldusmehed kutsuma?

 5. marko Says:

  Siin on ka lubatud pilt:

  Praegu on kaas üles tõstetud, sest minult küsiti tulede kohta, mis juhtpuldi sees põlevad. Muidu on näha ainult see mis kaanel. Näiteks paistab kenasti, et pump on reguleeritud lööma ainult 2 atmosfääri.

  Ei pidanud ju kutsuma! :) Cargobuss tõi mulle uue rõhuanduri, mille homme külge monteerin.

Leave a Reply