Restaureeritud lauast

Millalgi sügisel viisin Koeru tollal vastavatud puutöökotta ühe vana laua, mis mul õnnestus äraviskamisest päästa. Töökoja peremehe Rait Pakkoneniga jäi kokkulepe, et ta tegeleb selle lauaga võimaluste ja aja piires. Aeg aga läks ja eelmisel nädalal teatas Rait, et laud on valmis.

Laud oli siis kui ma ta endale tõin üpriski näruses seisukorras. Üks jalg pehkinud, sahtel ja esipaneel katki, lauaplaadi lauad suurte vahedega. Küllap on selliseid mööblitükke siin Eestis tulle rännanud oi kui palju! Kes neid ikka viitsib restaureerida. Samas on oskuste ja vahendite olemasolul tulemus väga hea! Tänagi küsis minult seda lauda endale juba kaks inimest. :)

Aga ma ei andnud. Mul on seda lauda ju endal tarvis. Vaja ainult enne kasutuselevõttu mingil moel ära töödelda. Teen seda suure tõenäosusega värnitsat kasutades.

Rait on mulle ennegi tellimustööd teinud. Näiteks Nippi Kõrsi trepi ja hiljuti tegi ta ühele vanale kapile uue aluse, mida ma tänaseni pole jõudnud alla kruvida. Kappki seisab saunas ja ootab oma aega. Siiani võin ma tema tööde teostamise kvaliteeti ainult kiita. Tundub, et ta on ka ise tulemusest huvitatud, sest lauda üle andes uuris ta trepi kohta. Et kas ikka koos püsib. :)

Raidi käest peaks saama kõike seda mida puidust annab teha: aknaid, uksi, riiuleid, köögimööblit, treppe jne. Enda või tema materjalist. Lisaks siis vana mööbli restaureerimine. Viimane pole vist küll ta lemmiktöö, sest võtab kaunikesti aega ja ka hind kujuneb seetõttu kõrgeks. Sama funktsionaalsusega asja saab poest oluliselt odavamalt. Muidugi jätab siis (mõtlen poest ostes) soovida nii kasutatud materjalide valik kui sageli ka töö kvaliteet. Aga neid kes leiavad, et vanal mööblitükil on lisaks tema kütteväärtusele veel mingi emotsionaalne mõõde, tasub temaga kindlasti ühendust võtta. Sest kui ma räägin “kõrgest hinnast”, võrdlen ma seda nimelt laminaatmööbliga, mitte ei ürita kuidagi tema poolt küsitud tasu kui asja eneses hinnata. Minu jaoks on see siiani töö kvaliteeti väärt ja igati õiglane olnud. Mul on juba peas järjekord asjadest mis ma talle toimetan ja korda lasen teha. Esimene selles järjekorras on (väidetavalt) Preedi mõisast pärit puhvetkapp, mille 500 krooniga ostsin.

Kuidas Raidiga kontakti saab? Kas telefonil +3725106019 või kasutades e-maili aadressi raitp@hot.ee.

5 kommentaari to “Restaureeritud lauast”

 1. Rainer Says:

  Ilus laud. Värnitsa asemel ma soovitaksin tegelikult mööblitüki jaoks sobivamat kaitsevahendit, näiteks Osmo vaha, mida ma ise olen palju kasutanud. Jätab hea vetthülgava pinna, mis on hea kui tahad lauast aeg-ajalt lapiga üle käia.
  Aga mööblitegija vihje oli praegu küll väga vajalik, me jahime juba paar kuud omale riiuleid, sellised natuke kapi moodi.

 2. Rainer Says:

  Ahjaa, trepp on nagu lubatud SRIKi vanade materjalide taaskasutuse rubriigis: http://www.weissenstein.ee/news.php?cod=638

 3. marko Says:

  Kui Sul seda Osmo vaha on, siis sõltuvalt hinnast võiksime kaupa teha. Huvitab just nii suur kogus (või pisut rohkem) kui lauale tarvis võiks minna.

  Ma tegelikult pisut Sulle ja SRIK klientidele mõeldes selle postituse üles paningi.

 4. Rainer Says:

  SRIK ei müü tegelikult osmot, ruutmeeter.ee on see koht, kust lisainfot saab (Pärnu mnt 110). Mul endal on veerand potti (500 ML pott) alles aga peaks veel köögilaua uue plaadi üle tegema. Kulu on 1L 12m2 (2 kihti), hind on päris soolane aga hea asi on.

 5. Juhan Says:

  Väga ilus laud, suht haruldane, kui keegi viitsib mööblit proteesima hakata, kavatsen endale ka kunagi puidutreipingi aretada. Eks analoog vaha saa ka lähimast viimistluspoest, margile eelistaks enne kandmist õigele temperatuurile kuumutamist ja ideaalset poleerimist pärast.

Leave a Reply