Räägu talu vaade

Igaks juhuks dubleerin Nahkanuia ajaveebi hiljuti endale identiteedi saanud taluvaate. Alloleval fotol on jäädvustatud kaks Räägu talu hoonetest millalgi 50ndatel kui toimus Põltsamaa jõe ja Räägu kanali süvendamine. Nii olevat sealsamas naabertalus Kaerassaares elanud Paul Lättemäe sõnutsi välja näinud talu heinaküün ja elumaja Sinijärve poolt tulijale.

Olen ise korduvalt Räägul käinud aga kuna koht on sedavõrd metsistunud, pole ma osanud nende kahe hoone sellist suhet detailselt vaadelda. On tõepoolest olemas hoone varemed, mille asukoht ja paigutus klapib fotol oleva heinaküüniga. Ja elumaja paiknes küüni suhtes just sellise nurga all. Aga hoonete vahelist vahemaad ei oska ma kinnitada ega ümber lükata. Tundub siiski, et klapib.

Jõukas Räägu talu on eelkõige tuntud tänu sealt pärit metsavendadele Johannes ja Arnold Lindermannile, kes mõlemad langesid lõpuks punavõimu kätte, said kätte “õigusega” väljateenitud 25+5 aastat ning lahkusid siitilmast Merja külas. Vanaperemees Hans Lindermann võeti 49-ndal aastal haigena kodunt kaasa ning ta suri teel Siberisse. Johannese ja Arnoldi ema hukkus poegadega metsas olles.

Kuigi talu rööviti pärast vanaperemees Hans Lindermanni küüditamist paljaks, elati-töötati sealt veel hiljemgi. Teadjad võivad nüüd parandada aga mulle meenub nagu seal oleks mõnda aega paiknenud NKVD staap ning siis kasutati Räägu talu suuri kõrvalhooneid loomakasvatuseks. Just sealt leidis endale naise minu vanaisa vend Evald Schwrazstein. Kui talu abihooned jäid metsa lagunema, leidus Merja küas Läänemäe talus keegi uusmaasaaja Saarmas, kes kirjutas alla Räägumetsa talu kulakuks tegemisele. Tema miilitsast poeg lõhkus maha Räägumetsa elumaja ja viis selle Tartusse, kus üles ehitas.

Tean, et kõigi Endla soostiku põhjaserva metsatalude kohta on väga raske leida infot, rääkimata fotodest. Siiski kutsun jätkuvalt inimesi üles rääkima kõigi nende pereliikmete ja tuttavatega, kes võiksid midagi elust-olust sealkandis pajatada, ehk ka mõne foto anda. Igasugune info on teretulnud!

3 kommentaari to “Räägu talu vaade”

 1. Hillar Ümar Says:

  Suure tõenäosusega Räägumetsa talu, vaade ida poolt lääne poole (või kagu-loode poole) , e. tagantvaade. Kindlalt on teada , et talu elumaja sissepääs asus lääne pool.

  Kaks suuremat lehtpuud maja nurkades on praegu alles. Need oleksid tänapäeva kõige kindlamad tähised.

  Eesti metsavendluse üks kõige paremini kui mitte kõige paremini dokumenteeritud metsavendade lugu. Tanu vendade grupi fotograafiaharrastusele “on arhiivis säilinud kokku 126 pilti…Veel haruldasem on selle säilimine KGB arhiivis, kus paljud äravõetud fotod hiljem hävitati”

  …”Pldistamise kohta kirjutas Arnold Linderman ühe foto tagaküljele järgmist: “Minu tehtud pildid kogu ulatuses minevikku, peaaegu kõik omavad mitmesuguseid tehnilisi vigu, sest praktika on veike, kogemusi vähe. Olin täiesti võhik fotograafia alal. 1953. a sügisel sain aparaadi, nõutasin käsiraamatu ja alustasin. Ei mingit tegelikku õpetust kellegi poolt. Metsas on võrratult raskem ilmutada negatiive ja koperida positiive kui kodus. Kes neid pilte kunagi vaatab, arvestagu ka sellega, missugustes halbades oludes ja tingimustes see “saladuslik” mees neid pilte töötles.”

  Fotod olid enamuses peidetud klaaspurkide ja pudelite sisse ja kodukoha, Räägumetsa talu ümbruses maha maetud

 2. Silver Says:

  Marko, kas Räägul on elumaja ase seal, kus on vundamendijäänused ja nende keskel ahjukest vms metallist asi (Maa-ameti koordinaadid X: 6525266.9 Y: 622031.8). Täna käisin Räägumetsas ja leidsin maast umbes nelikümmend 9mm padrunikesta (revolvri või püstoli omad), värskelt sinna sattunud. Ei tea kas keegi tegi laskeharjutusi või miskit. PS praegu saab Räägumetsale hästi, sest kohe Räägumetsa all on üle Räägu kanali metsaveoks sild tehtud.

 3. marko Says:

  Siin on üks foto, mis on väidetavalt tehtud Räägul: http://www.vanadpildid.net/raagu-vaade-50ndatel. Jõgi jääb pildistajast vasakule.

  Jah, ma arvan, et Sinu pakutud koht on õige ja klapib ka fotoga.

Leave a Reply