Meeldetuletus – tulemas on ajalooõhtu!

Tuletan meelde, et eeloleval neljapäeval algusega 18:00 toimub Koeru Kultuurimajas ajalooõhtu, kus mõisauurija Valdo Praust räägib kuidas arenes asutus ja teedevõrk Lõuna-Järvamaal alates viikingiajast kuni Põhjasõjani. Erilise rõhu alla võtab ta Piibe maantee trassi ja tema võimaliku kujunemise läbi sajandite. Ettekande muudab veelgi põnevamaks eile Valdo poolt Facebooki tehtud ürituse lehele postitatud teade, kus ta ütleb:

Selgus, et mul tuli neljapäevase ürituse jaoks rekonstrueerida mitte ainult Koeru ümbruse, vaid terve kogu Järvamaa ajalooline asustuspilt ja teedevõrk – alates Mustjõest-Tapast põhjas kuni Vägevani ja Endla järveni kagus. Nimelt selgusid kaalukad põhjused (täpsemalt räägin ettekandes), mis panid mind oletama, et Järvamaa (v.a. Alempois) oli AMMU enne aastat 1200 ühtne tervik, mitte vaadeldav üksikute kihelkondadena. Loomulikult ei saa ma taganeda algsest pealkirjast “Vanad maanteed ja Koeru”, mistõttu kasutan üldiselt-üksikule printsiipi, st muu Järvamaa kõrval vaatan Koeru piirkonda lihtsalt veidi detailsemalt. Ja seal on, mida läbi ajaloo prisma detailsemalt vaadata – viimasel ajal on mul tekkinud oletus, et sealne teedevõrk on võti kogu Järvamaa nimele…

Tulge kindlasti kohale, sest lisaks väga põnevaks kujunevale teemale on Valdo näol tegemist ka suurepärase esinejaga. Või nagu Juhan Soomets Triigilt on öelnud:

Valdo ettekanded on paeluvamad, kui tõsiajaloolaste omad – jätab võimaluse põnevaid ja väga tõenäoliseid hüpoteese püstitada – soovitan üritust.

Ka mina soovitan!

Leave a Reply