Ajalooõhtu ettevalmistused

Valdo Praust ei ole tuntud mitte ainult oma aukartustäratava jalgrattakogu ja põhjaliku mõisaportaaliga. Need kes on temaga lähemalt kokku puutunud ilmselt teavad, et mees suhtub sama põhjalikult kui mainitud hobidesse igasse endale võetud ülesandesse.

25. novembril toimub Koeru kultuurimajas ajalooõhtu, kus Valdo tuleb rääkima, kuidas tema nägemuse kohaselt arenes asutus ja teedevõrk Lõuna-Järvamaal alates viikingiajast kuni Põhjasõjani. Erilise rõhu all on Piibe maantee trass ja selle võimalik kujunemine läbi sajandite.

Et räägitav teema oleks viimse kui detailini paigas, tuli ta täna Koeru kanti oma ettekande alusmaterjali üle vaatama. Kohtusime Nahkanuial, kus käisime enne suuremale ringile minekut ära Vardjal ja Haaval. Vardjal pigem kõrvalepõikena aga Haava tee kui üks peamiseid omaaegseid talviseid tuiksooni Tallinna ja Tartu vahel, lausa nõudis läbi käimist. Haaval panime paika seal kunagi asunud kõrtsi võimaliku asupaiga ning seisime nõutult jõe ääres, suutmata sellest üle saada. Tagasi Nahkanuial vaatasime üle minu kaardikogu ning arutasime nende baasil pisut talitee kulgemise trassi Navast edasi ning teisi olulisi magistraale siinkandis. Vähemalt mulle tundusid Valdo esitatud hüpoteesid huvitavad ning tuleb tunnistada, et ka võrdlemisi tõesed. Võib olla, et Rõhu ristil oli omal hoopis suurem roll täita kui täna aga seda tule kuula juba ise.

Pärast kohvi ja Maarja tehtud kaneelikukleid põrutasime Merja linnamäele.Vaatasime üle torni, mõtisklesime seal asunud linnuse võimalikkuse üle ning kiirustasime edasi. Valdo tahtis kindlasti oma silmaga ära näha talitee võimaliku omaaegse trassi väljatulekukoha Endla järvest lõunas Vaimastvere kohal. Kuid sinna saime pika tiiruga läbi Jõeküla, Tapiku ja Kurista. Jõudsime reisi olulisema sihtmärgi ära näha pisut enne pimedat.

Ajalooõhtu tõotab tulla põnev! Ole kindlasti kohal!

3 kommentaari to “Ajalooõhtu ettevalmistused”

 1. Hillar Ümar Says:

  Loodetavasti võetakse seisukoht ka Väino Eineri oletuse kohta Vägeva-Piibe ratsaraja asjus.
  Vt. Muinasaja ratsaraja jälgedel, “Eesti Loodus”, 1976, lk. 603-604.

 2. marko Says:

  Edastasin küsimuse Valdole ja ilmselt tuleb see käsitlusele.

 3. Valdo Praust Says:

  Kindlasti tuleb käsitlusele, aga… laupäeval läks enne pimedaks, kui me ringiga Seljamäe lähistele jõudsime. Ilma “sündmuspaigale” pilku heitmata ei julge ma lõplikult aga midagi oletada…

Leave a Reply