Veel Preedi mõisast

Viimaste päevadel toimunud intensiivne koostöö Kalle Kroon’iga on andnud pisut lisateavet ka Preedi mõisa kohta. Kalle abil on saanud tõlke 1703 aastast pärit Preedi mõisa härrastemaja põhiplaan ja Preedi mõisa põhiplaan. Mina olen vahepeal täiendanud oma Preedi mõisa kohta käivat fotokogu. Lisaks neile kahele, paraku ka kõige kvaliteetsemale fotole, milled saatis mulle Rene Viljat, sain mõned huvitavad pildid ka Koeru Muuseumist. Aga kõigest järjekorras.

Pilk ajalukku

Kalle Kroon: “Vaatasin veel Preedi mõisa EAA f. 1-2-930-Eestimaa mõisate maarevisjon 1564-1565 (tegelikult kuni 1569), 1591.

Sealt selgub, et Preedi mõis oli Tallinna piiskopimõis, lk. 28 – “Sytzske gard under Biskopz…i Reffle.” Adratalupoegi 49, neil kokku 78 adramaad, veskeid – 3, üksjalgu – 1. Üks talupoeg 3 adramaaga oli piiskopi poolt panditud 1000 taalri eest Johan Bremenile.

Võimalik, et panditud oli terve mõis, ei oska öelda, kuid teade, et see mõis oli piiskopimõis, enne kui temast läänimõis sai, on huvitav. Ilmselt pantimise kaudu kaotas piiskop selle mõisa.

Eesti nõukogude enstsüklopeedia 6 kd. andmeil (Preedi mõis) oli Preedi mõis Tallinna piiskopi all ka keskajal, esimest korda mainitud  1442.a. ja olnud Liivi sõjani.

See on intrigeeriv, kuna Taani Hindamisraamatu nn. suure nimekirja on koostanud 13. sajandil nimelt tollane Tallinna piiskop. Kas tollal võis olla mõis samuti piiskopi all?

Fotod

Ühel toodud piltidest on kujutatud Preedi mõisa viinavabrikut. See foto on skanneeritud R. Stokeby raamatust “Koeru kihelkond”, mis on välja antud 1934. Viinavabriku kohta käib seal lisaks järgmine tekst:

1703 aastast pärit Preedi mõisa härrastemaja põhiplaani ja Preedi mõisa põhiplaani tõlked

Võib olla leidub sellegi ajaveebi seas neid, keda huvitavad vanad mõisaplaanid aga ei valda ise keelt. Sellisele inimesele kuluvad alltoodud Preedi mõisa tõlgitud plaanid marjaks ära. Suuremad pildid on mul üles laetud minu internetialbumisse, kuhu jõuad pildil klikates!

 

One Response to “Veel Preedi mõisast”

  1. Kalle Kroon Says:

    See on kihelkonnaajaloo jaoks juba valmis!

Leave a Reply