Dokument: Juhani pass

Juhan Liblikmann sündis Metsla-Ellavere külas 23. juunil 1862 aastal. 17. veebruar 1934 on ta sisse kirjutatud Väinjärve valla Nahkanuia küla Haava tallu. Ta on seal peremees, vana mees ja ka lesk. Ma ei tea kuidas Haava talukoht Juhani kätte sattus aga pisut fantaseerides võiks ju mõelda nii. Ilmselt talude päriseksostmise ajal 19. sajandi lõpus ostis Juhan selle endise kõrtsikoha, mis selleks ajaks võis olla maha jäetud ja hoolitsemata, Väinjärve mõisniku käest enesele. Et vahepeal, see on talu omandamisele eelnenud ajal seal järjepidevat asustust ei olnud, sellele näib viitavat ka Juhani tütretütrel puuduv teadmine Haaval kunagi asetsenud kõrtsist.

Sellesama Juhani tütretütre kaudu sattus minu kätte Juhani pass. Ma ei pea seda mingiks rariteediks kuid suhtun sellesse siiski teatava lugupidamisega kui meeletuletusse sellest siiani väga põnevast kohast kesk Endla kaitseala metsi ja rabasid. Ja muidugi sisendab see pass, kui nii võib öelda, ka mingit väikest aukartust nende inimeste suhtes, kes suutsid kas asjaolude sunnil, praktilisest vajadusest või inimpelglikkusest tingituna elada nii inimestest hüljatud paigas. Haava talukoht oma ligipääsetavuses ei ole ehk võrreldav igale endast lugupidavale eestlasest matkajale tuntud Tammsaare Kollasaarega väljamäega aga siiski. Ma ei usu, et ka tollal Haava talukoht teab mis unistuste rantso oli!

Sellesse passi ehk tollase nimetusega isikutunnistus number 431410 on oma allkirja andnud vanadpildid.net keskonnas tuntud omaaegne Väinjärve vallavanem Aleksander Krull ja ka kantselei ametnik Reinhold. Väriseva käega on antud ka isikutunnistuse omaniku allkiri – Liblikman. Mis mulle eriti meeldib, on seesama sissekirjutus, kus on selgelt märgitud Nahkanuia nimi. Kuidagi julgustav on näha oma küla nime sellises ametlikus dokumendis, vormistatuna spetsiaalsesse templisse ning varustatuna vallaametniku signatuuriga. Väga julgustav. Tundub peaaegu, et just tänu sellele passile on lõplikult tõestatud Nahkanuia küla kunagine olemasolu ning Haava talu kuulumine küla talude hulka.

Olgu see pass siis ka siin ajaveebis, maailma ainsas keskkonnas kus Nahkanuia külast räägitakse, ära toodud kui killuke küla ajaloost ja siin elanud inimestest. Võib olla tuleb kunagi aeg kus ma oskan pisut rohkem rääkida nii passi omanikust, tema kodust ja selle saamisloost.

Vaata lisaks postitust “Haava“.

Leave a Reply