Eile Abajal

Minu ja Mati tee viis meid eile õhtul Abaja külla, kus käisime külas Otsa talu pererahval. Imbre ja Triin ostsid selle talu endale koduks ja on ennast sinna kenasti sisse seadnud. Hooneid, mida korrastada, on rohkem, kusjuures olemasoleva elumaja ja abihoonete juures on kadedakstegevalt palju kasutatud raudkivi. Aega, raha ja tööd kulub talukompleksi taastamisel veel palju, töö on ju alles alanud. Samas tõotab tulemus tulla ehe, sest pererahvas on nõuks võtnud seda teha võimalikult originaalilähedaselt ja omaaegses vaimus.

Abajale sõites pani mind tegelikult üllatama küla omaaegna ja miks mitte ka praegune suurus. Talukompleksid, mis paiknevad mõlemal pool teed, koosnevad mitmest hoonest, millest olulisim osa on pikk, rehielamu tüüpi elumaja. Esmapilgul oli kõik väga muljetavaldav ja ilus. Tundub, et sellel külal on eluvaim sees. Samas on Abaja rahvale hariduse ja jõukuse taganud hooned valdavalt tühjad. Järjekorras üles loetledes meierei, kunagine kauplus, koolimaja ja pangahoone. Viimane on müügis ja ehk leiab uue hoolitsev omaniku, teiste hoonete käekäigust pole mul aimugi. Võib juhtuda, et seal ka midagi “toimub”.

Igatahes koolimaja näeb välja nagu üks klassikaline tondiloss oma lõhutud akende ja rüüstatud sisuga. Huvitav, kellele see hoone tänapäeval kuulub? Paar katuseplaati on juba puudu, mis tähendab, et müürid hakkavad lagunema. Muidu on hoone vähemalt minu arvates täiesti taastatav!

Udeva Ühispank on paremas korras ja hetkel müügis. Selle hoone saab endale soetada 350 000 krooni eest. Detailne müügikuulutus on üleval city24.ee veebilehel, lähemalt vaata sealt.

Sellised võimsad omaaegsed hooned tahavad kindlasti rahakat või vähemalt visiooniga ostjat ja neid meil siin Koeru kandis napib. Loodame siiski parimat! Et need praegu mahajäetud tootmis ja teenindushooned leiavad endale uued ja hoolivad omanikud nagu näiteks meie poolt eile külastatud Otsa talu!

One Response to “Eile Abajal”

  1. Hillar Ümar Says:

    Abaja vesiravilast ja selle tohter Külmavee-Tõnust on soovitav lugeda:
    Hans Harro, Palgimäe pajatusi, lk. 75-80…
    Vali Press, 2010

Leave a Reply