Ratasripats raamatukaanel

Küllap on nii mõnigi Nahkanuia ajaveebi lugeja sattunud lehitsema raamatut “Arad veed ja salateed”, mis sisaldab suurt hulka Järvamaa kohapärimuslugusid. Minul on ta kodus olemas ning olen isegi paaris postituses selle materjale kasutanud. Vaata näiteks “Järvamaa vanadel fotodel“.

Lasteaias kasvatajatega kohtudes torgati mulle see raamat nina alla ja uuriti, kas olen sellega tuttav. Olin kuid siis juhiti minu tähelepanu veel millelegi, mida ma vaatamata asjaolule, et see mul korduvalt silme ees pole juhtunud siiani märkama. Nimelt kaanekujundusele. Vaadake ka ise, kas leiate sealt midagi tuttavat?

Tegemist on sellesama ripatsiga, mida ma Nahkanuia ripatsi nime all olen küla meenena lasknud kopeerida ning mille õnnelikuks omanikuks on saanud umbes 15 eestimaalast. Ripats on leitud Rõhu külast Kärdumäe kivikalmest (u. 600 meetrit minu talust) ning see on hoiul Järvamaa Muuseumis. Meenena pakutav ripats on originaali käsitsi valmistatud koopia.

Et see ripats on just Nahkanuia ripats, kinnitab ka esikaane kujundust kirjeldav tekst. Selles öeldakse, et tegemist on “Rooma rauaaja ratasripatsiga … Koeru kihelkonnast”. Alloleval mosaiigil on ripatsi kaaneversioon ülemine vasakpoolne, originaal ülemine parempoolne ning alumisel on ripats juba meenena.

Oleks põnev teada miks just see ese sai valitud raamatu kaanele? Kui see info mulle ette söödeti, tahtsin väga uskuda, et inspiratsioon on saadud Nahkanuia ajaveebist aga ilmselt lugu nii lihtne siiski pole. Raamat on koostatud 2004 ning sel ajal mingit Nahkanuia projekti ei eksisteerinud. Vähemalt mitte minu peas.

Ehk siis ongi nüüd kui ripatsile on ootamatult tekkinud täiendav lisandväärtus, kohane taaskord välja kuulutada, et 5 (viis) eksemplari on tegemisel ning ootavad tellijaid. Hinnast ma saladust ei tee, see on 495 krooni, mille sees on tagasihoidlik karp, nahkpael ja ka kohaletoimetamine. Huvilised võivad minuga ühendust võtta näiteks mailil marko [at] hong.ee.

Rohkem infot ripatsi ja selle saamisloo kohta leiad SIIT!

5 kommentaari to “Ratasripats raamatukaanel”

 1. Endrik Says:

  Kas oled saanud selgusele, mida see märk tähendab? ;-)

 2. marko Says:

  Seda ei oska öelda isegi siinkandis kõvasti väljakaevamisi teinud arheoloog Tanel Moora. Kas sa oled kuulanud selleteemalist helisalvestist postituses “Arheoloog Tanel Moora Nahkanuia ripatsist“?

  Muuseas uued nahkpaelad on tellitud aga kättesaamisaega veel ei tea. Ka mul läks pael katki ja praegu olen ilma.

 3. Endrik Says:

  Oleme üritanud teatud seltskonnaga ja erinevaid teooriaid kasutades seda sümbolit tõlgendada. Üheks versiooniks see, et tegemist on peremärgiga. Ringi all mõeldi tavaliselt tollel ajal päikest, inimene keskel ja elemendid selle ümber … tervik või mida iganes … Tuli just mõte, et ehk semiootikat harrastavad fännid viitsivad pisut ajusid ragistada. Mul üks selline tuttav täitsa olemas.

  Mis puudutab aga paela, siis käisin Rakveres ühes nahapoes ja seal pakuti 5.- krooni eest väga häid nahkpaelu. Meil kodus neid pisut üle ja kui tahad, siis astu läbi.

 4. marko Says:

  Kui on selline tuttav, kes viitsib Nahkanuia ripatsi tähenduse selgitamisega vaeva näha, oleksin igal juhul tulemustest huvitatud. Põnev oleks teada milliseid seoseid on võimalik leida.

  Paela pakkumise eest tänan!

 5. janika Says:

  Aga mina oman sellist ripatsit (originaali), nagu on kujutatud raamatukaane ülal paremal nurgas….ilmselt selgitab raamat ka selle kohta (mul omal ei ole seda raamatut, aga tean enamvähem, kust on pärit see “latakas”) :)

Leave a Reply