Aidal "uus" katus

Panime täna1 äiaga aidale "uue" katuse. Nippi Kõrsi ait oli minu saabudes poolenisti katuseta. Avarmaa Tõnise sõnul oli hoonel eterniitkatus kindlasti olemas, keegi lihtsalt varastas osa sellest ära.

Varguste ja muidu hoolimatusega on siin külas palju tegemist olnud. Kui ma õigesti aru saan, on ka Abrami elumaja selline nagu ta on just seetõttu, et sealt sai head ja kuiva küttepuud! Kas Nippi Kõrsi kõrvalhooned nagu küün ja laut ka toasoojaks põlesid, seda saan ma ainult oletada.

Aga aidale sai katus peale Nippi elumaja vanast eterniidist, mis õnneks suures osas tervena maha võeti ja siiani oma aega ootas. Plaadid said küll pisut lohakalt, tavaliste naeltega,  kinni löödud (polnud lihtsalt piisavalt "õllepudeli korke") aga selle vea parandan tagantjärgi. Niikuinii tuleb tellida katuseplekid, et vesi katuseharjalt sisse ei jookseks.

Nojah, ega me oma katusepanekuga kunsti just ei taotlenud. Väljanägemisest olulisem sai eesmärgipärasus. Usun, et selles mõttes sai tulemus hea.

 

Selle suve pikad vihmased perioodid tegid aidale eriti liiga. Eessein, millele hoolimata katusele tõmmatud koormakattest vesi peale voolas, kattus rohelise lägaga ja hakkasid kasvama mingid niiskusseened. Kahjustada sai ka aida vahelagi. Mul on kindel plaan kogu hoone korda teha, vahetada kahjustada saanud ja pehkinud palgid ning panna uus katus. Nüüd suurenes tõenäosus, et mul seda järgmisel (või ülejärgmisel) suvel millegi baasil ikka teha on.

Siiski ei ole kogu aida katus veel korras. Idapoolne katuseosa on endiselt kaetud auklikuks kulunud ja sammaldunud laastudega. Üksi vahetust ette ei võta, sest suured eterniitplaadid on piisavalt rasked ja ebamugavad, et neid üksi tõsta. Pean siis ootama kui mõni mehepoeg jälle siiakanti satud, et siis koos see töö lõpuni teha.

Ilm oli ilus! Hommikupoole ladistas sadada aga kui me üheteist paiku välja läksime puhus tuul ja taevas oli pilves. Päeva jooksul rohkem ei sadanud ja õhtul tuli ka päike välja.

  1. nüüd juba eile, sest kuna ma keerasin oma telefoni tuksi, sain postituse üles riputada päevase hilinemisega []

Leave a Reply