Õige pisut Kaerassaarest

Kogu see kättevõetud blogide ja foorumite värk muutub järjest põnevamaks. Ühe uued ja uued inimesed leiavad tee nendeni, paljud elavad kaasa ning toovad sisse uusi vaatenurki. Täna näiteks oli mul pikem telefonivestlus hiljuti vanadpildid.net keskkonnas avaldatud Tudre küla vaatele jäänud kahe veski teemal. Mis veskid, kus asusid, miks nii lähestikku jne.? Küsimused jäid esialgu vastamata aga küll me foto tegemise koha pikapeale kätte pusime.

Suurem üllatus oli leida vanadpildid.net keskkonnast Kaerassaare talu perepoja Paul Lättemäe kommentaar oma sünnikodule:

Kaerassaare oli minu sünnikodu. Tegelikult kui olin veel väike poisike, siis elasime vanas talumajas (valmis 1851. a.), milles oli nii rehetuba, küün, aganik, sahver ja laudaruumid. See maja siin pildil valmis 1947. a. ja sinna kolisime sisse 1964. a. pärast seda kui talutare oli juba liiga lagunenud. Kaerassare pidime paratamatult maha jätma 1977. a. talvel, kus kraam ja loomad laaditi traktorite saanidesse, uksed pandi kinni ja sõit läks Tapikusse.

Ma ise olen Kaerassaare talukohta mitmel korral külastanud. Korra isegi üksi. Need olid lõbusad retked hea seltskonnaga aga nagu ikka tumestasid meeli mõnevõrra Endla metsatalude lahutamatud kaaslased – üksindus, mahajäetus, lagunemine, kinnikasvamine. Siin on üks foto 2005 aastal ettevõetud matkast Navale, kus tagasiteel tegime peatuse ka sõbralikus Kaerassaare talu köögis.

Järgmine foto on ühest märtsis 2006 lumega Kaerassaarele üksi ettevõetud retkest. Olen just jõudmas veel püstioleva talumaja juurde.

Kaerassaarest mul paremaid fotosid tegelikult polegi. Seegi foto, mis üles laetud vanadpildid.net keskkonda, on ju pärit suhteliselt hilisest ajast. Või siiski! Rakke Muuseumist Anti Ilometsa kaudu õnnestus mul hankida üks väga halva kvaliteediga koopia fotost, millel peaks olema kujutatud Kaerassaare taluhooneid aastal 1959. Kui see tõepoolest on Kaerassaare, on hoonete näol tegemist ilmselt vana tare ja selle abihoonega. Kuidas muidu nii arhailist välimust selgitada? Evin ka lootust, et kusagil on olemas ka see originaal!

Ennart Leppiku, kes oli Nava talu perepoeg, albumist on mul ette näidata ka üks foto Lättemäe perest, kes siis olidki viimased Kaerassaare elanikud.

Pildil on siis Aleks, Senni (ema), Aksel ja Paul Lättemäe. Paul peaks olema too kõige väiksem. Pilt on tehtud 50-ndate lõpus ja kumb suurematest meestest on Aksel, kumb Aleks, ma ei oska öelda.

Seesama Paul pildil oma kommentaari vanadpildid.net pildiblogisse panigi. Loodan väga temaga kohtuda ja Kaerassaare kohta rohkem infot saada! See vestlus tõotab tulla väga põnev!

Leave a Reply