Koeru Padila

Siin on üks huvitav ümbrik, mis mulle hiljuti kingiti. Tegemist killukesega ärimees Rudolf Puhk kirjavahetusest, kes väidetavalt pidas Valila külas väikest pudu- ja segakauplust. Kuigi temaga seonduva loo asjaolud on hetkel segased, võimaldab see ümbrik teha mingeid järeldusi …

Kõigepealt asjaolu, et tegemist on “härra kaupmees” Puhk nimele adresseeritud kirjaga viitab, et Rudolf Puhk tõepoolest oli kaupmees.

Postitempel aastast 1930 annab konkreetse daatumi, mis muuseas sobitub ka AIS-i viitega Rudolf Puhk pudu- ja segakauplusele ja annab muu hulgas sellised ajapiirid: 06.11.1929-16.08.1937. Kui pidada AIS viites toodud kuupäevi Puhk kaupluse avamise ja sulgemise aegadeks, jääks kiri avamisjärsesse aastasse.

Tähelepanelik lugeja muidugi küsib nüüd, milline seos on lisatud kirjal Koeru ja Valilaga. Pakun, et otsene. Ka tollal kuuldi ja kirjutati valesti, mistõttu Valila on ühtäkki muutnud Padilaks! See asjaolu teeb lisatud ümbrikust omamoodi kurioosumi. Ma ei ole kindel, kas see ka ümbriku teoreetilises müügihinnas kajastuks aga siiski. Igal juhul oli kaupmees Puhk oma partneritele seotud Koeru ja salapärase Padilaga ning võimaldab teda käsitleda kohaliku kaupmehena. Näiteks mainib Järva Teataja nr. 20, 16 veebruar 1932 jahiloa saajate hulgas kedagi Rudolf Puhki nimelist just “Wäinjärwe wallas”.

Kui Sind huvitab, milline nägi välja kaupmees ise, siis tema väidetava portree leiad vanadpildid.net keskkonnast. Kliki siia!

Leave a Reply