Puulõhkuja “Peeter”

Viimased kuusepakud lõhkusin talvel, kerge külmaga. Hiljem pole olnud võimalust, tahtmist ja ka ilma. Suvel tundub lõhkumine lausa füüsikaseaduste vastu olevat, sest väljas seisnud või värskelt metsast toodud pakud ei allu sageli neis sisalduva niiskuse tõttu lõhkuja tahtele.

Olen paar korda püüdnud seda tülikat ülesannet, kuusepakkude lõhkumist, enda pealt ära saada. Paar suve tagasi õnnestus meil selleks palgata üks Koeru mees. Hiljem tegin paar katset toimetada Nahkanuiale oma lapsepõlvesõber Peeter, kes on avalikult Facebook vahendusel väitnud, et puude lõhkumine on tema lemmiktöö. Kuid ka sellest ei tulnud midagi välja. Miks – seda tuleb küsida Peetrilt.

Olles “sundseisus” otsustasin teistsuguse abilise kasuks ja soetasin Stokkerist endale SCHEPPACH hüdraulilise vertikaalse puulõhkuja HL 800e.

Pärast esimesi katseid sai selgeks, et tegemist on asendamatu ja ülimalt praktilise abimehega. Kuigi okslike pakkude lõhkumine ei kulge alati sujuvalt, pakud jäävad “kirve” külge kinni või ei tule halud hiljem üksteise küljest lahti, võimaldab masin suurendada töö efektiivsust ning säästa jõudu. 8 tonni lõhkumisjõudu tähendab, et sisuliselt on piiriks tõstja ihuramm ning haaratsite mahutavus.

Esimesel õhtul palusin Maarjal ühe paku lõhkumine linti võtta. Kuigi ma näen sellel välja tobe, tuleb videos kenasti esile kõik see, millega peab arvestama: mitmel korral jääb pakk tera külge kinni ja lõpuks ei saa ma halge üksteise küljest lahti. Lõpptulemust need vahejuhtumid siiski ei väära ning masina töö kvaliteeti ei kahanda. Väga lühikese ajaga lõhkusin ära niipalju kuusepakke kui kuur mahutas.

Kuna päris Peeter meile ei tulnud, siis nimetasin hüdraulilise abimehe tema nimega. Sellest ka postituse pealkiri.

***

SCHEPPACH hüdraulilise vertikaalse puulõhkuja HL 800e tehnilised andmed:

Lõhkumisjõud: 8 t
Halu pikkus min. – maks: 58/78/104
Silindri tõus: 48 cm
Silindri kiirus (kiire edasikäik): 6 cm/sek.
Silindri kiirus (tagasikäik): 5,4 cm/sek.
Õli maht: 6 l
Kaal ligikaudu: 115 kg
Mootor: 400 V
Sisendvõimsus 3,0 kW

Genereerib kuni 8 tonni lõhkumissurvet.
Lõhub iga liiki leht- ja okaspuid.
Lõhub igasuguse pikkusega puid vahemikus 58 kuni 104 cm.
Silindri töökäik 53 cm.
Suured rattad ja alusvanker tagavad mobiilsuse.
Suurepärane konstruktsioon tagab maksimaalse turvalisuse ja mugavuse.
Puuhalu hoideseade kuulub standardvarustusse.
Erakordselt kõrge turvastandard on kahe käega käsitsemise süsteem.

Leave a Reply