Nava talukoht märtsis 2015

Vaatamata kangele tahtmisele pole ma päris pikalt käinud Nava soosaarel, uudistamas, milline see koht praegu välja näeb. Tegelikult pole ma isegi kindel, millal ma viimati Naval olin. Sellest võib olla rohkem kui aasta.

Mis muidugi ei tähenda, et keegi seal ei käiks. Mõned päevad tagasi jäid mulle Facebook’is silma Tarmo Mikussaare jagatud fotod sigade poolt üles küntud Nava soosaarest. Autori loal avaldan tema kaasteksti ja fotod Nahkanuia ajaveebis:

Endla ja Sinijärve taguse Nava talu põllu (ca 8ha) on metssead talve jooksul peaaegu terves ulatuses üles kündnud. Kui kellelgi jälle plaan metsa kolida ja põldu pidama hakata, siis praegu oleks õige moment. Poleks vaja esimest kevadkündi tehagi. Külimitu kaela ja põllule!

Nava soosaar @Tarmo Mikussaar

Nava soosaar @Tarmo Mikussaar

Minu poolt Tarmo fotodele lisaks veel vaade Nava talu elumajale aastal 1955, 2003 ning 2009. Rohkem ajaloolisi pilte Navast ja selle asukatest leiad vanadpildid.net keskkonnast, 2003 matkapildid siit ja 2009 matkapildid siit (link teksti lõpus).

Nava elumaja 1955

Nava 2003 @Nahkanuia

Nava 2009 @Nahkanuia

3 kommentaari to “Nava talukoht märtsis 2015”

 1. Hillar Ümar Says:

  Nava talukohal on ka Eesti iseseisvusvõitluses oma roll, nimelt 1.detsembri, 1924. a. riigipööraja Aleksander Mui tulnud Endla järve kalamehe majakese juurde ja palunud süüa ja öömaja, mille peale kalamees toimetanud tema Nava tallu, kus terrorist kinni võeti. Revolutsionääri jalgealune pidi ikka üsna tuline olema, kui ta nii pika ja vesise matka ette võttis. Piki laudteedki annab täna sinna astuda. Kuid ta oli suutnud end võimude eest varjata 8 kuud enne kui augustis Nava soosaarel kinni peeti.

  Vt.”Postimees”,1925, 17. aug., lk.1

 2. marko Says:

  Aitäh Hillar hea viite eest! Väljavõte nimetatud Postimehest:

  Postimees 17.08.1925

 3. Hillar Ümar Says:

  Selgub, et peale Endla ääres tabamist on Al. Mui olnud EW-s sunnitööl kuni 1940. 21. juuni poliitvangide vabakslaskmiseni. Seejärel saanud Saaremaal kohalikuks parteijuhiks. Sotsialismi ajal on Kingissepa keskkool kandnud Aleksander Mui nime. Täpne surmaaeg 1941-1942 teadmata. ENE, 6. kd. 1992 Mui nime ei sisalda.

Leave a Reply